Krewetki w sosie curry z pomidorkami

 

Krewetki w sosie curry z pomidorkami

Szukasz inspiracji na coś szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego na obiad?
U moich pacjentów, którzy lubią owoce morza świetnie sprawdzają się krewetki. Jeśli jesteś fanem smaku curry ten przepis jest dla Ciebie. 🙂

Jeśli chcesz krewetki możesz zamienić na kawałki kurczaka lub indyka albo w wersji Wege tofu.

Składniki na 2 porcje:

  • łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 200 g śmietany 18% kokosowej PlantOn lub VegeGo lub zwykłej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • szczypta kurkumy i curry
  • ryż lub makaron

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki, jeśli są zamrożone rozmroź je w letniej wodzie.
  2. Usuń jelito i pancerzyk, ogonki możesz zostawić.
  3. Na patelnię dodaj oliwę i pastę curry, chwilę przesmażaj.
  4. Dodaj osuszone krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony.
  5. Dodaj kukurydzę, przyprawy, śmietanę lub mleko kokosowe.
  6. Pomidorki przetnij na pół, ułóż na patelni i duś 3 minuty.
  7. Curry podawaj z ryżem lub makaronem.

Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Energia 595 kcal
Białko 33 g
Tłuszcze 29,1 g
Węglowodany 50,4 g

Jeśli jesteś zainteresowana/y jadłospisem, w którym znajduje się to pyszne i szybkie danie to kliknij e-Sklep i odbierz rabat -15% z kodem CURRY15