Krewetki w sosie curry z pomidorkami
Szukasz inspiracji na coś szybkiego, prostego, a jednocześnie pysznego na obiad?
U moich pacjentów, którzy lubią owoce morza świetnie sprawdzają się krewetki. Jeśli jesteś fanem smaku curry ten przepis jest dla Ciebie. 🙂
Jeśli chcesz krewetki możesz zamienić na kawałki kurczaka lub indyka albo w wersji Wege tofu.
Składniki na 2 porcje:
- łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 200 g śmietany 18% kokosowej PlantOn lub VegeGo lub zwykłej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- szczypta kurkumy i curry
- ryż lub makaron
Sposób przygotowania:
- Krewetki, jeśli są zamrożone rozmroź je w letniej wodzie.
- Usuń jelito i pancerzyk, ogonki możesz zostawić.
- Na patelnię dodaj oliwę i pastę curry, chwilę przesmażaj.
- Dodaj osuszone krewetki, smaż po 2 minuty z każdej strony.
- Dodaj kukurydzę, przyprawy, śmietanę lub mleko kokosowe.
- Pomidorki przetnij na pół, ułóż na patelni i duś 3 minuty.
- Curry podawaj z ryżem lub makaronem.
Wartości odżywcze dla jednej porcji:
Energia 595 kcal
Białko 33 g
Tłuszcze 29,1 g
Węglowodany 50,4 g
Jeśli jesteś zainteresowana/y jadłospisem, w którym znajduje się to pyszne i szybkie danie to kliknij e-Sklep i odbierz rabat -15% z kodem CURRY15